Zo kies je het juiste hoofdkussen

Een hoofdkussen kan je nachtrust maken of kraken. Bij een slechte keuze kan een hoofdkussen nek -en hoofdpijn veroorzaken of problemen aan de armen en schouders in de hand werken. Ook kan een ongeschikt hoofdkussen zorgen voor een slechte slaaphouding, door verkeerde of te weinig ondersteuning.

 

Waar moet je op letten?

Slaappositie

Je kussen zorgt ervoor dat je hooft ‘neutraal’ ligt. Daarmee bedoelen we dat je nek geen rare houding aanneemt om te kunnen slapen. Hoe slaap je dus het vaakst? Op je rug, je buik of je zij?
 

- Rugslapers —> slaap je meestal op je rug? Dan heb je nood aan een dunner kussen. Dit voorkomt dat je je hoofd te veel naar voren ligt. Het onderste deel van het kussen mag dan wel wat dikker zijn, om de nek te ondersteunen. 

- Zijslapers —> Slaap je het best op je zij? Dan heb je veel plezier van een dikker en steviger kussen dat de nek ondersteunt en zorgt voor extra comfort tussen het oor en de schouder. 

- Buikslapers —> Wanneer je op je buik slaapt kies je het best voor een dun en bijna vlak kussen. Ook is het aangeraden om ook een kussen onder je buik of heupen te leggen. 

 

Vulling van je hoofdkussen

Er bestaan erg veel verschillende vullingen voor kussens: veren, schuim, polyester vezels, … maar welke past het best bij jou? Dat hangt af van verschillende factoren en voorkeuren.


 - Dons en veren: donskussens zijn zacht, goed vormbaar en bieden veel comfort. Ze zijn geschikt voor alle slapers maar bieden geen extra ondersteuning aan de nek en schouders. Ze moeten dan ook regelmatig worden opgeschud. 
- Traagschuim: deze vulling wordt gemaakt vanuit een chemisch proces. Het is een erg stevig kussen dat veel steun biedt maar ook vaak hard aanvoelt. Traagschuim heeft dan wel de geweldige eigenschap dat het zich aanpast aan je lichaam en daardoor de drukpunten verlicht.
- Polyestervezel: de goedkopere optie in vergelijking met een donskussen met evenveel comfort. Ze zijn wasbaar, zacht, hypoallergeen en geschikt voor alle type slapers. 

 

Lekker slapen

Een goede nachtrust is van groot belang. Maar om van die optimale nachtrust te genieten is de juiste keuze hoofdkussen van cruciaal belang. 

Enkele tips: 
- Schud je hoofdkussen regelmatig op 
- Gebruik een molton ondersloop
- Was de hoes regelmatig